Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-w-szafranowym-sosie

Ziemniaki w szafranowym sosie

Bardzo smaczny dodatek do wszelkich ryb. Nieźle też smakują z kawałkiem pieczonej jagnięciny.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g małych ziemniaków o zwartym miąższu
szklanka (250 ml) wywaru warzywnego
opakowanie szafranu (czyli szczypta nitek szafranu)
6 łyżek soku cytrynowego
oliwa z oliwek
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 12-15 minut, aż widelec da się gładko wbić w wybrany ziemniaczek. Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i obieramy ze skórki. Wywar warzywny wlewamy do rondla, dodajemy szafran i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy sok cytrynowy, łyżkę cukru, 6 łyżek oliwy z oliwek i sporo świeżo mielonego pieprzu. Zdejmujemy rondel z ognia. Ziemniaki kroimy w plastry i wrzucamy do wywaru. Mieszamy delikatnie i zostawiamy, aż ziemniaki wystygną. Ziemniaki lekko podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypujemy drobniutko usiekaną natką i podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024