Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-z-zielonym-sosem

Ziemniaki z zielonym sosem

Nie wiem, czy te pyszne ziemniaczki są rzeczywiście tradycyjne na Półwyspie Iberyjskim - dostałam jednak ten przepis od kogoś, kto jadł je właśnie w Hiszpanii. A zresztą wszystko jedno, bo dobre dania powinny mieć obywatelstwo świata.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g liści świeżego szpinaku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki siekanego szczypiorku
łyżka kaparów
2 fileciki anchois
jajko na twardo
łyżka białego octu winnego
60 ml (około 1/4 szklanki) oliwy z oliwek
500 g (1/2 kilo) ziemniaków o zwartym miąższu

Opis przyrządzania:
Liście szpinaku wrzucamy na chwilę do wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Szpinak wkładamy do malaksera, dodajemy natkę, szczypiorek, kapary, fileciki anchois, jajko na twardo i ocet. Wszystko razem miksujemy na gładką masę, dodając w trakcie miksowania oliwę z oliwek. Ziemniaki obieramy i płuczemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, jakieś 20 minut. Odcedzamy i kroimy w plastry. Gorące ziemniaki delikatnie mieszamy z zielonym sosem tak, by sos pokrył wszystkie plasterki. Podajemy natychmiast, do ryby z grilla, białego mięsa lub plastrów smażonego sera.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024