Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-zapiekane-z-grzybami

Ziemniaki zapiekane z grzybami

Pyszna jesienno-zimowa zapiekanka, doskonały dodatek do dziczyzny lub wołowiny. W wersji bardziej solidnej zamiast wywaru dolewamy kremową śmietankę.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
50 g suszonych prawdziwków
ząbek czosnku
masło
gałka muszkatołowa
2 szklanki dobrze przyprawionego wywaru warzywnego (lub kremowej śmietanki)

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i cienko kroimy. Prawdziwki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia. Odsączamy i kroimy w paski. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Naczynie do zapiekania smarujemy hojnie masłem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Ziemniaki, cebulę i prawdziwki układamy w naczyniu warstwami, przyprawiając odrobiną gałki. Wlewamy wywar (lub śmietankę) i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 3 kwadranse, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zapiekanki rumiany. Podajemy prosto z piekarnika, jako dodatek do pieczonego mięsa.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024