Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimna-zupa-z-awokado-i-pomidorow

Zimna zupa z awokado i pomidorów

Bardzo elegancka zupa-przystawka: zielona, dobrze przyprawiona zupa z awokado otacza kulkę sorbetu pomidorowego. Dla wymagających gości.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
cytryna
białko z jajka
50 g cukru
3 dojrzałe awokado
mała cebula
3 gałązki świeżej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
zielony sos Tabasco
kilka listków bazylii

Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na pół minuty we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół i usuwamy pestki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce - potrzeba nam pół łyżeczki. Sok wyciskamy. Pomidory wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure. Przecieramy przez sitko, żeby nie zaplątała się nam żadna pestka. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, dodajemy skórkę cytrynową i połowę soku. Białko ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier i ubijamy dalej, aż piana będzie gładka i lśniąca. Delikatnie mieszamy z pomidorowym piure. Teraz mamy 2 wyjścia: jeśli mamy maszynę do lodów, ukręcamy w niej masę pomidorową na sorbet, zgodnie z instrukcją. Jeśli jednak pozbawieni jesteśmy tego udogodnienia, wlewamy masę do plastikowego płaskiego pudełka i wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie miksujemy sorbet (lub dokładnie mieszamy widelcem) i wstawiamy znów do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie znów miksujemy lub mieszamy i powtarzamy tę czynność jeszcze ze 2 razy. Potem zostawiamy sorbet w spokoju, aż do zupełnego zamrożenia. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki i zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i siekamy. Kolendrę płuczemy, osuszamy i siekamy. Wkładamy cebulę, awokado i kolendrę do malaksera, dodajemy resztę soku z cytryny i kmin rzymski. Miksujemy na idealnie gładkie piure, dodając ewentualnie trochę wody, żeby piure bardziej przypominało zupę. Solimy do smaku. Dodajemy trochę Tabasco. Przelewamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Zupę z awokado wlewamy do szklanych miseczek. Na środku każdej porcji kładziemy kulkę pomidorowego sorbetu. Dekorujemy listkami bazylii i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024