Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimna-zupa-z-porow-i-ziemniakow-Vichyssoise

Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise)

Zupa Vichyssoise została stworzona w Stanach Zjednoczonych przez francuskiego kucharza o nazwisku Louis Diat - stąd podwójne obywatelstwo tego dania. W klasycznej wersji podajemy zupę na zimno, ale jeśli pogoda nas zawiodła, śmiało możemy zupę podgrzać.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: USA/Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 duże pory
2 ziemniaki średniej wielkości
średniej wielkości cebula
50 g masła
3 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
szlanka mleka
3 łyżki wytrawnego sherry
gałka muszkatołowa
szczypiorek

Opis przyrządzania:
Pory obieramy i odcinamy zielone liście. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie plasterki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy wszystkie warzywa naraz i mieszamy. Dosypujemy trochę soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Dolewamy wywar, mleko i sherry. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i na maleńkim ogniu gotujemy 20 minut.
Miksujemy w blenderze lub mikserem ręcznym. Po zmiksowaniu przecieramy przez sitko, żeby zupa była idealnie gładka.
Sprawdzamy smak i - ewentualnie - dodajemy trochę soli, gałki muszkatołowej i sherry.
Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy ją do lodówki. Podajemy na zimno, posypaną drobno siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024