Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimny-sos-chrzanowo-orzechowy

Zimny sos chrzanowo-orzechowy

Szalenie elegancki i oryginalny sos, podany legendarnemu Escoffierowi na przełomie wieku (XIX z XX, oczywiście) i przez niego spopularyzowany. Wówczas podano go do gotowanej ryby, ale w XXI wieku doskonale nada się i do zimnych mięs.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja-Sabaudia

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g wyłuskanych orzechów włoskich
2 łyżki pokruszonego miękiszu bułki
łyżeczka cukru
szklanka śmietanki 36%
korzeń świeżego chrzanu o wadze 150 g
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Orzechy zalewamy osolonym wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy i obieramy z brązowej skórki, osuszamy w ściereczce i drobno siekamy (ale nożem, nie miksujemy). Posiekane orzechy mieszamy z pokruszonym miękiszem bułki, cukrem i śmietanką. Chrzan obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce, chroniąc oczy i nos. Mieszamy chrzan z łyżką soku z cytryny, żeby nie ciemniał. Dodajemy chrzan do orzechów ze śmietanką, ale nie cały od razu, tylko tyle, im nam odpowiada (ja lubię mocny chrzan, ale nie każdy musi tak samo). Doprawiamy sos do smaku solą i sokiem z cytryny. Do czasu podania trzymamy w lodówce (pod przykryciem).

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024