Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimny-sos-maltanski

Zimny sos maltański

Klasyczny i wytworny sos do szparagów, karczochów, gotowanego selera, kardów, skorzonery, a nawet jajek na twardo.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pomarańcza
duże jajko
łyżeczka musztardy z Dijon
biały pieprz
200 ml (niepełna szklanka) oleju z orzeszków ziemnych

Opis przyrządzania:
Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy tyle skórki, ile zmieści się na łyżeczce do kawy. Wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko, by był zupełnie czysty. Rozbijamy jajko i oddzielamy białko od żółtka. Żółtko rozcieramy z łyżeczką musztardy, dodajemy odrobinę soli i białego pieprzu. Do jajka z musztardą wlewamy olej, po odrobince na raz, cały czas ucierając. Gdy zużyjemy już cały olej, a sos zgęstnieje, dodajemy po trochu sok z pomarańczy oraz skórkę z tejże, nadal ucierając. Białko (to od żółtka) ubijamy na sztywną pianę. Połowę piany delikatnie, ale starannie mieszamy z sosem. Podajemy do ciepłych (ale nie gorących) gotowanych warzyw lub do jajek na twardo w wersji "gościowej".

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024