Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimowa-salatka-z-tunczykiem

Zimowa sałatka z tuńczykiem

Kolorowa i optymistyczna sałatka - z dodatkiem czosnkowej bułki starczy nam za lunch.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
puszka tuńczyka w oliwie
główka radicchio
środek selera naciowego wraz z liśćmi
słodka cebula
puszka konserwowej kukurydzy
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
łyżeczka octu balsamico

Opis przyrządzania:
Tuńczyka odsączamy starannie na sicie. Radicchio kroimy w ćwiartki, wycinamy biały głąb. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie paski, wsypujemy na duże sito i płuczemy w letniej wodzie. Starannie osuszamy. Seler myjemy i osuszamy, odcinamy liście, zaś łodygi kroimy skośnie w dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Kukurydzę dokładnie osączamy na sicie. Robimy sos: do miseczki wlewamy 4 łyżki dobrej oliwy, dodajemy sporą szczyptę soli i takąż cukru. Ukręcamy gładki sos, dodając sok z cytryny i ocet balsamico. Dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na 4 talerzach układamy paski radicchio, zaś na nim - grupkami plasterki selera, krążki cebuli, kukurydzę i tuńczyka. Możemy oczywiście wszystko wymieszać, ale jakoś w ten sposób sałatka wygląda ładniej. Polewamy sosem i ozdabiamy listkami selera.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024