Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimowe-owoce-z-kruszonka

Zimowe owoce z kruszonką

Dobry "przyjęciowy" deser, zwłaszcza, gdyby karnawał był mroźny - nawet, jeśli do każdej porcji dołożymy kulkę lodów, i tak deser należy do kategorii rozgrzewających. Jeśli nie imprezy nam w głowie - bardzo dobry deser na niedzielny rodzinny obiad.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) dojrzałych gruszek
2 dojrzałe mango
łyżka cukru
2 kawałki kandyzowanego imbiru w syropie
200 g mąki
100 g zimnego masła
100 g brązowego cukru
100 g orzechów pekanowych

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gruszki i mango myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Gruszki kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a owoce kroimy w plasterki. Mango z kolei odcinamy ostrym nożem od pestki i kroimy w sporą kostkę. Owoce mieszamy z łyżką cukru i przekładamy do podłużnego żaroodpornego naczynia. Imbir drobno siekamy i posypujemy nim owoce. Mąkę siekamy razem z masłem, pokrojonym uprzednio w kawałki. Kiedy mąka zacznie się łączyć z masłem, dodajemy cukier i mieszamy. Orzechy pekanowe siekamy średnio grubo i dodajemy do mąki z masłem i cukrem. Rękoma rozcieramy kruszonkę, aż powstaną spore grudki. Kruszonkę wysypujemy na owoce, starając się zrobić to w miarę równomiernie. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny - kruszonka powinna się przyrumienić, a sok z owoców lekko bąblować z brzegów. Owoc podajemy na dobrze ciepło, ewentualnie z kulką waniliowych lodów (rozpusta).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024