Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zraziki-z-indyka-w-sosie-szalwiowym

Zraziki z indyka w sosie szałwiowym

Bardzo smaczne niedzielne danie z indyczych piersi, grzybów i śmietany. Idealnie do tego pasuje piure z ziemniaków i jakaś odmiana duszonej marchewki. Jeśli nie chce nam się akurat gotować ziemniaków, pieczemy w piecyku kilka grzanek z bułki i podajemy do indyka.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g indyczej piersi
100 ml białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
pęczek świeżej szałwi
500 g (1/2 kg) kurek lub małych pieczarek
łyżka masła
50 ml ginu lub jałowcówki
100 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie kotleciki. Wkładamy do miski, wlewamy wino i 4 łyżki oliwy. Szałwię płuczemy i osuszamy, obrywamy listki. Zostawiamy kilka do dekoracji, resztę drobno siekamy. Połowę posiekanych listków dodajemy do mięsa. Solimy, pieprzymy (pardon) i starannie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Grzyby przebieramy i szybko płuczemy w zimnej wodzie, po czym starannie osączamy. Mięso odcedzamy z marynaty (którą zachowujemy). Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Na gorącą kładziemy porcjami indycze kotleciki i smażymy na rumiano z obu stron. Na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy grzyby i smażymy przez kilka minut, aż zaczną się rumienić - solimy. Kiedy wszystkie kotleciki będą usmażone, wkładamy je na patelnię (przedtem sukcesywnie zdejmowaliśmy usmażone i rumiane kawałki), wlewamy gin, podgrzewamy i podpalamy. Kiedy alkohol się wypali, wlewamy marynatę i gotujemy na dużym ogniu, aż sos sie trochę zredukuje. Wlewamy śmietankę, dodajemy grzyby i resztę siekanej szałwi. Podgrzewamy wszystko razem, mieszając. Przekładamy danie na ogrzany półmisek i ozdabiamy całymi listkami szałwi.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024