Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zraziki-zawijane-z-kurczaka-z-kaparami

Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami

Lekkie mięsne danie z kurczaczych piersi, z ziołowo-kaparowym sosem. Podajemy z ryżem i sałatą.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g piersi z kurczaka bez skóry
pęczek bazylii
pęczek natki pietruszki
3 łyżki kaparów
30 g świeżo startego pecorino
75 ml białego wytrawnego wina
2 gałązki świeżego tymianku
listek laurowy
kilka ziarenek różowego pieprzu

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy. Odcinamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek. Kroimy na 12 cienkich sznycelków. Każdy sznycelek lekko rozbijamy tłuczkiem. Bazylię i natkę myjemy i osuszamy, obrywamy listki. Kapary odcedzamy z zalewy, przepłukujemy i osuszamy. Siekamy drobno listki bazylii, natkę i kapary. Połowę tej mieszanki dodajemy do utartego sera i starannie mieszamy. Smarujemy cienko tą pastą każdy sznycelek, pieprzymy (sorry) pieprzem prosto z młynka i zwijamy w roladki. Każdą roladkę spinamy wykałaczką lub zawiązujemy białą nitką. Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy zraziki i osmażamy na blado rumiano na sporym ogniu. Wlewamy wino i kilka łyżek wody, dodajemy tymianek, listek laurowy i różowy pieprz. Lekko wszystko solimy, przykrywamy i dusimy mięso na średnim ogniu przez 15 minut. Uduszone zraziki przekładamy na ogrzane talerze, pozbawiając je wykałaczek lub nitek. Sos gotujemy chwilę na dużym ogniu, usuwamy listek laurowy i tymianek. Dodajemy resztę siekanej bazylii, natki i kaparów, mieszamy. Sosem polewamy zraziki i skrapiamy wszystko jeszcze odrobiną świeżej oliwy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024