Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-cytrynowa

Zupa cytrynowa

Moja absolutnie najukochańsza zupa - kwaśna (ja lubię bardzo kwaśną, ale to już każdy wrzuci sobie tyle cytryny, ile mu potrzeba), mocno koperkowa, z ryżem i kawałeczkami cytryny. Wspaniała.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 szklanek (półtora litra) wywaru z kurczaka lub cielęciny
cytryna
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
1/2 pęczka koperku
200 g ryżu ugotowanego na sypko

Opis przyrządzania:
Wywar wlewamy do garnka i podgrzewamy do wrzenia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do wywaru. Z cytryny starannie zdejmujemy całe białe albedo. Kroimy cytrynę w dość cienkie plasterki, usuwając pestki. Plasterki rozrywamy palcami na segmenty. Dodajemy połowę cytryny do zupy, gotujemy chwilę i próbujemy. Jeśli zupa wyda nam się za mało kwaśna, dodajemy więcej cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem (dla mnie dużo) i gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut. Do śmietanki dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Już nie gotujemy (choć jeśli śmietanka była dobra, to nic się nie stanie, jeśli zupa się zagotuje). Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ryż (możemy go podgrzać, przelewając wrzątkiem na sicie lub po prostu w mikrofali) nakładamy na talerze - ile kto sobie życzy (mąż i dzieci dużo, ja mało). Nalewamy zupę i posypujemy koperkiem. Voila!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024