Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-czosnkowa

Zupa czosnkowa

Smaczna, delikatna zupa z młodego czosnku. Podajemy z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
10 dużych ząbków młodego czosnku
2 spore szalotki
oliwa z oliwek
płaska łyżka mąki
150 ml białego wytrawnego wina
600 ml wywaru warzywnego
300 ml kremowej śmietanki
pęczek szczypiorku

Opis przyrządzania:
Ząbki czosnku obieramy. Jeden ząbek kroimy w cienkie plasterki, resztę grubo siekamy.
Szalotki obieramy i siekamy.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekany czosnek i szalotki i podduszamy na małym ogniu przez 5 minut, nie pozwalając się im zarumienić. Oprószamy mąką i smażymy przez minutę, mieszając.
Wlewamy wino, zagotowujemy, po czym dolewamy wywar i śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy ten ząbek czosnku, który pokroiliśmy w plasterki i podsmażamy na jasnozłoty kolor. Wyławiamy z tłuszczu i odsączamy na kawałku papieru kuchennego.
Szczypiorek płuczemy, suszymy i siekamy.
Gotową zupę miksujemy, nalewamy do ogrzanych talerzy, po czym posypujemy każdą porcję smażonym czosnkiem i siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024