Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-grzybowa-z-porto

Zupa grzybowa z porto

W prostocie elegancja. Im więcej rodzajów grzybów, tym ciekawiej.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szalotki
500 g (1/2 kg) mieszanych leśnych grzybów
łyżka masła
100 ml czerwonego porto
4 szklanki (czyli litr) dobrego domowego wywaru z wołowiny (lub dziczyzny)
sok z cytryny
siekany koperek
grzaneczki do podania

Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy.
Grzyby przebieramy, ocieramy czystą ściereczką z leśnych pozostałości, przycinamy nóżki u podstawy. Nóżki drobno siekamy, kapelusze kroimy w zgrabne kawałki (zupy nie miksujemy, więc jak pokroimy, tak będziemy mieli na talerzu).
W sporym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotki i smażymy chwilę na średnim ogniu, mieszając, aż się zeszklą. Wrzucamy grzyby, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, aż wyparuje ich immanentna woda. Wlewamy porto i zagotowujemy.
Dolewamy wywar - najwytworniej by było, żeby był z dziczyzny, poluje jeszcze ktoś? - i zagotowujemy.
Gotujemy zupę na małym ogniu (powinna tak sobie delikatnie pyrkać) przez kwadrans.
Kiedy grzyby będą miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy gorącą, posypaną siekanym koperkiem, w towarzystwie zgrabnych grzaneczek.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024