Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-kokosowa-z-krewetkami

Zupa kokosowa z krewetkami

Zupa typu główne danie - gęsta od makaronu ryżowego i kokosowego mleka. Krewetki i zielony groszek są nie tylko smaczne, ale i ładnie wyglądają.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/4 kg (250 g) szerokiego makaronu ryżowego
800 ml (2 puszki) mleka kokosowego
zielona pasta curry
2 łyżki sosu rybnego
200 g mrożonego groszku
300 g surowych krewetek
2 limetki
garść listków świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Puszki z mlekiem otwieramy i łyżką wyjmujemy warstwę gęstego mleka, które zebrało się na wierzchu. Wok stawiamy na sporym ogniu, a kiedy będzie gorący, wlewamy gęste mleko i podgrzewamy, aż zacznie "psykać" i będzie miało oleisty wygląd. Dodajemy łyżkę-dwie (w zależności od osobniczych preferencji) pasty curry i mieszamy. Dolewamy resztę mleka, 200 ml (niepełną szklankę) wody i sos rybny. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie obieramy krewetki z pancerzy i płuczemy w zimnej wodzie. Do zupy wrzucamy groszek, a chwilę później - krewetki. Gotujemy, aż krewetki przestaną być przezroczyste i staną się biało-różowe. Doprawiamy zupę sokiem z limetki i ewentualnie jeszcze sosem rybnym. Makaron rozdzielamy między 4 miski i zalewamy zupą. Posypujemy listkami kolendry i podajemy z ćwiartkami limetki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024