Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-krem-z-kopru-wloskiego

Zupa-krem z kopru włoskiego

Lekko anyżkowy smak świeżego kopru włoskiego nie każdemu odpowiada. Z drugiej jednak strony osobiście nie znoszę anyżku jako takiego, a koper włoski uwielbiam. Zupa-krem jest bardzo delikatna i subtelna, o intensywnym smaku kopru.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg bulw kopru włoskiego
gałka muszkatołowa
cytryna
100 g startego gruyera

Opis przyrządzania:
Koper obieramy z twardych zewnętrznych powłok, odcinamy zielone listki i podstawy. Starannie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka, wlewamy 2 szklanki wrzątku, dodajemy łyżeczkę soli i stawiamy na ogniu. Gotujemy mniej więcej 20 minut do pół godziny, aż koper będzie zupełnie miękki.
Ugotowany koper miksujemy w blenderze lub malakserze i przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, świeżo startą gałką oraz solą i pieprzem.
Zupę podajemy na gorąco, z serem do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024