Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-krem-z-selera-z-szynka-parmenska

Zupa-krem z selera z szynką parmeńską

Nasz zwykły, nieurodziwy seler korzeniowy ma znacznie więcej charakteru i smaku, niż popularny na całym świecie seler naciowy. Chrupkie plastry pieczonej szynki parmeńskiej są znakomitym - i eleganckim - dodatkiem do kremowej, intensywnie selerowej zupy. Prawdziwie zimowe danie.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
seler korzeniowy a wadze około 1 1/4 kg
150 ml kremowej śmietanki
oliwa z oliwek
trochę mleka (ewentualnie)
siekana natka pietruszki do posypania
6 plastrów pieczonej szynki parmeńskiej (patrz przepis)

Opis przyrządzania:
Seler myjemy i szorujemy szczoteczką. Kroimy w grube plastry i obieramy ze skóry. Plastry kroimy w sporą kostkę. Wkładamy kostki selera do garnka i dolewamy 2 szklanki (pół litra) wody. Solimy i zagotowujemy. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30-35 minut, aż seler będzie bardzo miękki. Odstawiamy zupę do przestygnięcia, po czym miksujemy ją w malakserze lub blenderze. Nie przerywając miksowania, dodajemy śmietankę i łyżkę oliwy z oliwek. Kiedy zupa jest idealnie gładka, przelewamy ją z powrotem do garnka i delikatnie podgrzewamy. Jeśli zupa jest naszym zdaniem zbyt gęsta, dolewamy trochę mleka. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdą porcję zupy posypujemy siekaną natką pietruszki, a na wierzch kładziemy plaster pieczonej szynki parmeńskiej. Polewamy dookoła łyżeczką dobrej oliwy z oliwek.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024