Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-limetkowa

Zupa limetkowa

No to jest właśnie coś takiego, co ja lubię najbardziej - i ostro (choć nie za bardzo), i kwaśno, i lekko jednocześnie...

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g piersi z kurczaka bez skóry
2 cebule średniej wielkości
3 duże ząbki czosnku
200 g świeżych peperoni (czerwonych i zielonych)
olej słonecznikowy
200 g (1/2 przeciętnej puszki) siekanych pomiodrów w sosie własnym
3 limetki
4 gałązki świeżej kolendry
2 gałązki świeżego oregano
porcja smażonych pasków tortilli (patrz przepis)

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek, wkładamy do garnka. Wlewamy 4 szklanki, czyli litr, zimnej wody. Jedną cebulę myjemy, nie obierając, wycinamy korzonki i kroimy pionowo w ćwiartki (nadal ze skórką). Czosnku też nie obieramy, tylko rozgniatamy ciężkim nożem. Cebulę i czosnek dodajemy do mięsa, porządnie solimy i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny, moźe chwilę dłużej. Ugotowane mięso wyjmujemy i dwoma widelcami dzielimy na włókna. Wywar cedzimy przez gęste sitko. Drugą cebulę obieramy i drobno siekamy. Peperoni kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany. Płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i peperoni i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 10 minut. Limetki szorujemy w gorącej wodzie. Z 2 wyciskamy sok, trzecią kroimy w plasterki. Do garnka z pomidorami wlewamy wywar i sok z limetek, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut. Ewentualnie dosalamy. Kolendrę i oregano myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Do każdego talerza wkładamy kilka pasków smażonej tortilli (patrz przepis) i 1/4 mięsa z kury. Nalewamy zupę, kładziemy po kilka plasterków limetki i posypujemy pomieszanymi ziołami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024