Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-marchewkowa-z-pomaranczami

Zupa marchewkowa z pomarańczami

Zupę z marchewek i pomarańczy możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeśli jednak planujemy to drugie, zamiast masła używamy oliwy z oliwek.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg marchewek
2 pomarańcze
duża cebula
2 łyżki masła lub oliwy
laska cynamonu
1 l (4 szklanki) wywaru z kurczaka
gałka muszkatołowa
200 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w talarki. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy jednej z nich ścinamy skórkę w cienkich paskach i odkładamy do dekoracji. Resztę skórki ocieramy na tarce. Wyciskamy sok. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy masło lub oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na malutkim ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodajemy marchewkę, startą skórkę z pomarańczy i cynamon. Smażymy chwilę, po czym wlewamy wywar. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. W tym czasie zagotowujemy w małym rondelku nieco wody. Wrzucamy skórkę - tę w cienkich paskach - i blanszujemy przez minutę. Odcedzamy. Gotową zupę miksujemy w blenderze lub malakserze (cynamon wyjmujemy, rzecz jasna), dodając sok z pomarańczy i śmietankę. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić - jeśli zupa będzie podawana na zimno, trzeba ją doprawić nieco mocniej. Porcje zupy posypujemy podgotowaną skórką pomarańczową.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024