Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-szczawiowa-klasyczna-i-polska

Zupa szczawiowa klasyczna i polska

Jedna z moich najulubieńszych zup - nie rozumiem doprawdy, dlaczego dopiero teraz ją wpisuję - ot, skleroza... Ale to jedna z Czytelniczek mi o niej przypomniała - pani Barbara z Francji. Dziękuję i serdecznie polecam, tylko w Belgii szczaw jest mniej kwaśny, niż w Polsce - może we Francji też? Trzeba więc samemu sobie wyważyć kwaśny smak zupy.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kg) świeżego szczawiu (lub średni słoik gotowego)
2 łyżki masła
ząbek czosnku
5 szklanek wywaru warzywnego
szklanka kwaśnej śmietany
jajka na twardo do podania
garść siekanego koperku do posypania

Opis przyrządzania:
Szczaw przebieramy, obrywamy ogonki, po czym myjemy w kilku wodach i grubo siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy szczaw. Smażymy, aż liście zwiędną, po czym zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze z 5 minut. Jeśli używamy szczawiu ze słoika, podsmażamy po prostu gotowy szczaw na maśle. Wlewamy wywar i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu, po czym porcjami miksujemy zupę w blenderze. Wlewamy ją z powrotem do garnka.
Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki zupy, mieszamy, a potem wlewamy do garnka. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
Zupę podajemy z jajkami na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub z jajkami faszerowanymi, odsmażonymi na maśle. Zupę posypujemy siekanym koperkiem i to nie tylko dla zdrowia - szczaw i koperek znakomicie ze sobą smakują.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024