Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-szpinakowa-z-czosnkiem

Zupa szpinakowa z czosnkiem

Sympatycznie zielona, wiosenna zupka, z dużą ilością czosnku - przyda się, by wzmocnić organizm w czasie pogodowych zawirowań.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g świeżego szpinaku
mała marchewka
średnia cebula
główka czosnku
4 szklanki (1 litr) domowego rosołu z kurczaka
3 łyżki masła
3 łyzki zwykłej mąki
3/4 szklanki kremowej śmietanki
1/4 szklanki mleka
gałka muszkatołowa do smaku

Opis przyrządzania:
Szpinak płuczemy w kilku wodach, starannie wymywając resztki piasku spomiędzy liści. Odrywamy ogonki, otrząsamy z wody na durszlaku, po czym grubo siekamy.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub ścieramy na grubej tarce.
Cebulę obieramy i siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Do sporego garnka wkładamy szpinak i marchewkę, dolewamy rosół i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy warzywa przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, mieszając, aż cebula będzie miękka i przezroczysta (około 10 minut).
Wsypujemy mąkę i smażymy dalej, cały czas mieszając, przez kolejne 3 minuty.
Do cebuli z mąką dolewamy kilka łyżek rosołu, mieszamy, po czym mieszamy wszystko razem - to znaczy szpinakowy rosół z cebulowo-czosnkową zasmażką.
Miksujemy zupę w blenderze (lub ręcznie, bamixem), po czym wlewamy z powrotem do garnka.
Do zupy wlewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Zagrzewamy zupę niemal do wrzenia i podajemy na gorąco, z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024