Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-cukinii-i-bazylii

Zupa z cukinii i bazylii

Szalenie prosta, lekka zupa z przerośniętej cukinii. Jeśli dysponujemy akurat cukinią-monstrum, to przed gotowaniem pozbawiamy ją pestek i włóknistego wnętrza. Jeśli mamy cukinie ciut mniejsze, można kroić je w całości, ale bez skórki, która w większych egzemplarzach bywa gorzka.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 średnie cukinie o wadze razem około 600g + 2 młodziutkie cukinie (do ozdoby)
2 ząbki czosnku
oliwa
1/2 l wywaru warzywnego (może nieco więcej)
1/2 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego
garść listków bazylii + kilka do ozdoby
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Większe cukinie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w sporą kostkę. Małe cukinie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Czosnek obieramy i siekamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu i wlewamy doń 2 łyżki oliwy. Wrzucamy kostki cukinii i czosnek i smażymy chwilę, mieszając.
Kiedy cukinia zacznie się robić przezroczysta, dolewamy wywar, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień. Rondel przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez 15 minut - aż cukinia zacznie się rozpadać.
W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy. Wrzucamy malutkie cukinie, te pokrojone w plasterki, i smażymy, mieszając, aż zaczną się lekko złocić. Zdejmujemy z ognia.
Do miękkiej już cukinii dolewamy mleko skondensowane, i dodajemy garść opłukanych listków bazylii. Zupę miksujemy, aż powstanie gładkie piure - na wierzchu utworzy się gęsta piana. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy jeszcze trochę wywaru warzywnego.
Doprawiamy zupę do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą.
Nalewamy zupę do ogrzanych talerzy, łyżką nakładamy pianę, która powstała przy miksowaniu. Posypujemy każdą porcję plasterkami usmażonej cukinii i ozdabiamy listkiem bazylii. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa nieźle nadaje się dla gości, zwłaszcza jeśli podamy ją w filiżankach - można ją wówczas nazwać "cappuccino z cukinii", do czego upoważnia nas gęsta mleczna pianka na wierzchu...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024