Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-cukinii-z-curry

Zupa z cukinii z curry

W moich warzywkach cukinia pojawia się z nużącą nieraz monotonią. Pocieszam się tym, że wkrótce się skończy i tak koło maja znów za nią zatęsknię. Na razie jednak gotuję zupy - ta tutaj z curry jest naprawdę niezła.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg cukinii
cebula średniej wielkości
łyżka masła
łyżka dobrego proszku curry
200 ml kremowej śmietanki
1/2 pęczka świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Cukinie myjemy, odcianmy końce, zaś resztę kroimy w kostkę (nie bardzo się przejmując kształtem, bo i tak będziemy zupę miksować). Cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu roztapiamy masło. Kiedy będzie gorące, wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, aż zmięknie i zbieleje. Posypujemy curry, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy cukinię, mieszamy, po czym dolewamy 3 szklanki (3/4 litra) wody. Dodajemy trochę soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę 20 minut. Miksujemy zupę porcjami w malakserze lub blenderze i przelewamy z powrotem do garnka. Dolewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy niemal do wrzenia. Kolendrę myjemy, osuszamy, oskubujemy listki. Gorącą zupę sprawdzamy jeszcze na okoliczność soli i pieprzu, po czym nalewamy do talerzy i dekorujemy listkami kolendry.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024