Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-cukinii-z-kurczakiem

Zupa z cukinii z kurczakiem

Apetyczna zupa z gatunku błyskawicznych. Jeśli podamy ją z grzankami z serem lub czosnkową bułką, drugie danie nie będzie już potrzebne.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
20g masła
800g cukinii
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
3 szklanki wywaru z kurczaka
szklanka kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka kroimy w małe i cienkie plasterki.
W dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy w nim kawałki kurczaka przez 2 minuty, aż zacznie zmieniać kolor.
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce (razem ze skórką).
Cebulę obieramy i też ścieramy na tarce, zaś czosnek obieramy i rozgniatamy nożem.
Cukinię, cebulę i czosnek dodajemy do kurczaka, mieszamy i smażymy 5 minut. Posypujemy mąką, mieszamy i smażymy kolejną minutę.
Dolewamy wywar z kurczaka, zagotowujemy i gotujemy minutę.
Wlewamy śmietankę; gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając, po czym doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024