Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-cukinii-z-szafranem

Zupa z cukinii z szafranem

Smaczna i delikatna jarzynowa zupa-krem. Podajemy z małymi czosnkowymi grzaneczkami.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) cukinii
250 g (1/4 kg) pomidorów
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego
100 ml kremowej śmietanki
duża szczypta szafranu

Opis przyrządzania:
Cukinie i pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, z tym, że jedną cukinię zostawiamy w całości. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cukinię, pomidory i czosnek. Smażymy, często mieszając, aż cukinia zmięknie. Przekładamy warzywa do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure, dolewając w trakcie miksowania wywar. Przelewamy zupę do garnka i podgrzewamy, dodając śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szafran bardzo delikatnie ogrzewamy - na suchej patelni przez kilka sekund - i tłuczemy na proszek. Pozostałą cukinię tniemy w najcieńsze możliwe plasterki - nalepiej przy pomocy mandoliny. Wrzucamy do zupy i gotujemy 2-3 minuty. Zupę nalewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy każdą porcję odrobiną szafranu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024