Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-dyni-i-boczniakow

Zupa z dyni i boczniaków

Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Laos

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 szklanki (1 litr) azjatyckiego wywaru z kurczaka
2 kawałki trawy cytrynowej (lub 2 łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej ze słoika)
3 cm świeżego korzenia galangalu (lub ostatecznie imbiru)
3 szalotki
łyżeczka pasty z tamaryndowca
250 g (1/4 kg) dyni
12 małych boczniaków
4 małe twarde pomidory
2 cebulki dymki
4 gałązki świeżej kolendry
4 gałązki świeżej bazylii (lub tajskiej bazylii)
limetka

Opis przyrządzania:
Wywar z kurczaka wlewamy do garnka.
Trawę cytrynową myjemy i miażdżymy tłuczkiem do mięsa. Galangal lub imbir myjemy i kroimy w plasterki. Szalotki obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
Pastę z tamaryndowca rozprowadzamy 4 łyżkami gorącej wody.
Trawę cytrynową, galangal (lub imbir), szalotki i wodę z tamaryndowcem dodajemy do garnka z wywarem. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i stawiamy garnek na ogniu. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 10 minut.
W tym czasie obieramy dynię ze skórki, usuwamy pestki i włókna. Miąższ dyni kroimy w nieduże kawałki.
Boczniaki szybko opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i przycinamy ogonki. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Dymkę myjemy i kroimy w 5 cm kawałki. Kolendrę i bazylię myjemy i osuszamy, obrywamy listki, mieszamy je razem i przekładamy do 4 małych miseczek.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy po jednej ćwiartce do każdej miseczki z ziołami.
Zupę przelewamy przez gęste sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Jeśli zupa jest za mało słona, dodajemy sól do smaku.
Do wrzącej zupy wrzucamy dynię i gotujemy niemal do miękkości. Dodajemy boczniaki, a po chwili pomidory i dymkę. Gotujemy przez minutę, po czym nakładamy zupę do 4 sporych "zupnych" misek.
Podajemy z przygotowanymi wcześniej ziołami i limetką - każdy wrzuca sobie do zupy tyle ziół, ile lubi i doprawia sokiem z limetki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024