Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-dyni-z-cebula

Zupa z dyni z cebulą

Dwa różne rodzaje słodyczy - dyni i cebuli - skombinowane w jednym garnku.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kg) dyni o żółtym miąższu (obranej)
4 spore cebule
3 szklanki (750 ml) wywaru wołowego
sok z połowy cytryny (lub więcej do smaku)
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
słodka mielona papryka
grzanki do podania

Opis przyrządzania:
Dynię kroimy w sporą kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Warzywa wkładamy do dużego garnka, dolewamy wywar i sok z cytryny. Dodajemy trochę soli i pieprzu i stawiamy garnek na średnim ogniu. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy porcjami w malakserze lub blenderze, po czym przecieramy przez sitko. Dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i ewentualnie jeszcze odrobiną soku z cytryny. Podgrzewamy do granicy wrzenia i podajemy w mroźny dzień, z dodatkiem małych, rumianych grzaneczek.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024