Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-dyni-z-kminem-rzymskim

Zupa z dyni z kminem rzymskim

Apetyczna kremowa zupa, przyprawiona na sposób dalekowschodni. Wegetarianie mogą, oczywiście, zastąpić rosół z kury wywarem z jarzyn.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dyni o pomarańczowym miąższu
2 szklanki (pół litra) rosołu z kury
cebula
2 ząbki czosnku
mielony kmin rzymski
1/2 szklanki mleka kokosowego
cytryna
szczypiorek lub kolendra do ozdoby

Opis przyrządzania:
Dynię obieramy ze skóry i nasion, kroimy w małe kawałki, wkładamy do garnka, dolewamy 2 szklanki rosołu z kurczaka i szklankę wody.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do dyni.
Do garnka dosypujemy 2 łyżeczki kminu i stawiamy garnek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, a kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, czyli do chwili, gdy dynia będzie miękka.
Miksujemy dynię ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera - najlepiej robić to w porcjach, żeby się nie przelało górą.
Zmiksowaną zupę wlewamy z powrotem do garnka, dolewamy mleko kokosowe i łyżkę soku z cytryny - może trochę więcej, jeśli zupa będzie nam się wydawała mało wyrazista.
Zupę delikatnie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i podajemy ozdobioną siekanym szczypiorkiem lub listkami kolendry.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024