Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-krabow-i-kukurydzy

Zupa z krabów i kukurydzy

Popularna w USA zupa typu chowder, z lekkimi azjatyckimi akcentami. Szczególnie dobra dla dzieci, które zazwyczaj lubią oba jej główne składniki - kukurydzę i kraby, a i trzecim - mlekiem kokosowym - pewnie też nie pogardzą...

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
czosnek
szalotki
świeży imbir
olej z orzeszków ziemnych
wywar z kurczaka
mleko kokosowe
kukurydza (mrożona lub z puszki)
kraby (z puszki)
sos rybny
limetki
brązowy cukier

Opis przyrządzania:
6 ząbków czosnku obieramy i drobno siekamy. 6 małych szalotek (lub 3 nieco większe) obieramy i drobno siekamy. Kawałek świeżego imbiru obieramy ze skórki i ścieramy na tarce - tyle, by zmieściło się na łyżce do zupy. W ciężkim garnku rozgrzewamy półtorej łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy czosnek, szalotki i imbir i smażymy, cały czas mieszając, na średnim ogniu przez 2 minuty. Do garnka wlewamy 4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka oraz szklankę (250 ml czyli ćwierć litra) mleka kokosowego. Zagotowujemy. Do wrzącego płynu wrzucamy 2 i 1/2 szklanki ziaren kukurydzy - mogą być mrożone (wówczas wrzucamy prosto z zamrażalnika, nie rozmrożone) lub z puszki (odsączone z zalewy). Gotujemy dalsze 5 minut. Zawartość 2 puszek (każda po około 170 g) mięsa z krabów osączamy na sitku. Dodajemy do zupy. Dolewamy 2 łyżki sosu rybnego, 2-3 łyżki soku z limetek (do smaku) i dodajemy łyżeczkę brązowego cukru. Podgrzewamy na małym ogniu i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze sokiem z limetek. Zupę podajemy gorącą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024