Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-kurczaka-z-bulgurem

Zupa z kurczaka z bulgurem

Pożywna zupa, wywodząca się z kuchni marokańskiej. Bulgur (bulghur, boulghour), kurczak, cytryna, pomidor - same dobre rzeczy, zaś dodatek cynamonu i spora ilość natki nadają temu daniu przynajmniej pozory autentyczności (a w każdym razie niecodzienny smak).

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 skrzydełek z kurczaka
cytryna
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
pomidor
pęczek natki pietruszki
2 kawałki kory cynamonu
100 g bulguru

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy 2 litry zimnej wody i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i zdejmujemy powstałą pianę.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Dodajemy do kurczaka.
Czosnek obieramy i dodajemy do rosołu.
Cebule obieramy i kroimy pionowo na ósemki, dodajemy do zupy.
Pomidor myjemy, kroimy na pół i dodajemy do zupy.
Natkę myjemy, osuszamy i siekamy, 3/4 dodajemy do zupy, a resztę zostawiamy do posypania "na wydaniu".
Do zupy dodajemy jeszcze cynamon i trochę soli, po czym gotujemy przez 3 kwadranse, aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane skrzydełka wyjmujemy z zupy, lekko studzimy, po czym oddzielamy mięso od kości. Z zupy wyławiamy skórkę z pomidora i cynamon.
Do zupy wsypujemy bulgur i gotujemy jeszcze z 10-15 minut, aż będzie miękki.
Mięso z kurczaka wkładamy z powrotem do zupy, chwilę zagrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym podajemy w ogrzanych talerzach. Przed podaniem posypujemy resztą natki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024