Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-marchewki-z-pomaranczami

Zupa z marchewki z pomarańczami

Przyjemna w kolorze i smaku zimowa zupa - może dzieci się skuszą?

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg marchewki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 szklanki wywaru z kurczaka
2 pomarańcze
1/2 szklanki kremowej śmietanki
mielony kmin rzymski
grzaneczki z bułki do podania

Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Czosnek obieramy i siekamy.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i czosnek i smażymy, mieszając, przez kilka minut.
Wlewamy wywar i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
W tak zwanym międzyczasie szorujemy pomarańcze w gorącej wodzie i wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z jednej pomarańczy (w długich, cienkich paskach). Z obu pomarańczy wyciskamy sok i dolewamy go do marchewki (po 20 minutach gotowania).
Gotujemy jeszcze 5 minut, po czym zupę miksujemy ręcznie lub w blenderze. Jeśli komuś zależy na jedwabistej konsystencji, może zupę przetrzeć przez sitko.
Do zupy wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy niemal do wrzenia.
Nalewamy zupę do ogrzanych miseczek lub talerzy, oprószamy skórką pomarańczową i kminem rzymskim.
Podajemy z malutkimi grzaneczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024