Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-pieczonej-dyni-z-tortilla-i-chilli

Zupa z pieczonej dyni z tortillą i chilli

Prościutka zupa o subtelnie egzotycznym aromacie i pięknym pomarańczowym kolorze.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu
główka czosnku
oliwa z oliwek
łyżeczka kminu rzymskiego
2 szklanki (pół litra) wywaru z kurczaka
długa czerwona papryczka chilli
smażone paski tortilli (patrz przepis)

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Kroimy w kawałki i kładziemy na blasze do pieczenia. Główkę czosnku dzielimy na ząbki, skórki nie zdejmujemy. Dodajemy czosnek do dyni. Warzywa polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solimy i posypujemy małą łyżeczką nasion kminu rzymskiego. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy czosnek, zaś dynię pieczemy dalej, kolejne 20 minut, aż będzie miękka. Czosnek obieramy ze skórki. Upieczoną dynię i czosnek wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy, dolewając zimny wywar, na gładką w konsystencji zupę. Zupę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Papryczkę chilli obieramy z nasion i kroimy w długie cienkie paski. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy paski papryczki chilli i podsmażamy je kilka minut, aż zaczną się przyrumieniać. Zupę podajemy posypaną smażonymi paskami tortilli i papryczką chilli, wraz z oliwą, w której papryczka się smażyła.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024