Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-tortilli-i-kurczaka

Zupa z tortilli i kurczaka

Solidna kolorowa zupa w niecałe pół godziny!

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 kukurydziane tortille
1/2 kg (500 g) dojrzałych pomidorów
duża pierś z kurczaka bez skóry
duże dojrzałe awokado
3 szklanki wywaru z kurczaka
pieprz cayenne
kmin rzymski
siekana świeża kolendra do posypania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortiile kroimy na pół, układamy połówki jedna na drugiej i kroimy w poprzek na paski o szerokości 1,5 cm. Rozsypujemy paski na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 5 minut, raz przewracając, aż tortilla będzie chrupka. Pomidory myjemy, kroimy w poprzek na pół, wypestkowujemy i kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki na jeden kęs. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wywar z kurczaka, pokrojone pomidory, dużą szczyptę pieprzu cayenne i łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Wrzucamy mięso z kurczaka, gotujemy kolejne 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę nakładamy do 4 miseczek. Posypujemy z wierzchu pieczonymi paskami tortilli, kawałkami awokado i siekaną świeżą kolendrą. Podajemy od razu, żeby tortilla nie rozmiękła.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024