Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-ze-slodkich-ziemniakow-i-gruszek

Zupa ze słodkich ziemniaków i gruszek

Oryginalna, słodkawa w smaku zupa o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Idealna na przyjęcie w stylu fusion.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała słodka cebula
3/4 kg słodkich ziemniaków o pomarańczowym miąższu
2 twarde gruszki
czubata łyżka masła
3 szklanki (750 ml) wywaru warzywnego
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
siekana świeża mięta do podania

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w 2 cm kostkę. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką samą kostkę. Masło roztapiamy w dużym rondlu, wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty, aż będzie szklista, ale nie zacznie się rumienić. Dodajemy słodkie ziemniaki i gruszki, smażymy chwilę, mieszając. Wlewamy wywar, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki i gruszki będą miękkie. Zupę miksujemy, najlepiej porcjami w blenderze. Przelewamy z powrotem do garnka, dolewamy śmietankę i mieszamy. Delikatnie podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z siekaną świeżą miętą i maleńkimi grzaneczkami, smażonymi na maśle.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024