Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-ze-swiezej-kukurydzy-z-warzywami

Zupa ze świeżej kukurydzy z warzywami

Jeszcze jedna zupa z kukurydzy, tym razem z odrobiną whisky (zaostrza smak...) i pikantną salsą. Podajemy z bułką lub kukurydzianymi chipsami.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
zielona papryka
cebula
4 kolby świeżej kukurydzy
2 łyżki masła
suszona papryczka chilli
3 szklanki wywaru z kurczaka
1/2 szklanki kremowej śmietanki
2 łyżki whisky
2 pomidory
zielona ostra papryczka
3 cebulki dymki
Tabasco

Opis przyrządzania:
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka, nasion i membran. Starannie płuczemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kukurydzę obieramy z liści i jedwabistych "włosów". Każdą kolbę stawiamy pionowo na desce do krojenia i bardzo ostrym nożem ścinamy ziarna, tnąc od góry do dołu. W dużym rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i paprykę, smażymy przez 5 minut, często mieszajć. Dodajemy ziarna kukurydzy, mieszamy. Wsypujemy pół łyżeczki pokruszonej paprczki chilli, wlewamy wywar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Przelewamy zupę do blendera lub malaksera i miksujemy na możliwie gładkie piure. Przelewamy zupę z powrotem do garnka, dolewamy śmietankę i whisky. Nie gotujemy, ale trzymamy na maleńkim ogniu, żeby zupa była gorąca. Pomidory zanurzamy we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i łyżeczką usuwamy nasiona. Każdą połówkę kroimy na 6-8 cząstek. Papryczkę czyścimy z nasion i membran, kroimy w cienkie paski. Dymki obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy razem pomidory, ostrą papryczkę i dymkę, solimy i doprawiamy Tabasco. Zupę nalewamy na ogrzane talerze, na środku każdej porcji kładziemy 1/4 przygotowanych warzyw. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024