Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasteczka-z-kardamonem

Ciasteczka z kardamonem

Małe kruche ciasteczka, egzotycznie przyprawione. Dobre do herbaty, kawy i do zagryzania rozmaitych kremów.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g mąki
200 g jasnego brązowego cukru
100 g masła
łyżeczka sproszkowanych nasionek kardamonu
żółtko z jajka
skórka starta z 1 limetki

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodając szczyptę soli. Dodajemy cukier i masło w kawałkach. Siekamy chwilę nożem, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodajemy surowe żółtko, kardamon i skórkę z limetki. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta toczymy kulę i spłaszczamy ją ręką, po czym zawijamy w folię plastikową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Płaską blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm (5 mm) i wycinamy, co nam dusza podpowiada (np. serduszka...). Ciastka układamy na przygotowanej blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciastka studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024