Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-baklazanow

Sałatka z bakłażanów

Oryginalna sałatka z gotowanych bakłażanów. Kolejna sałatka o konsystencji sosu lub pasty, dobra do nabierania kawałkami chleba lub bułki. Świetny element talerza ze śródziemnomorskimi mezze.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 kg (750g) bakłażanów
5 ząbków czosnku
3/4 kg (750g) dojrzałych pomidorów
oliwa z oliwek
biały ocet winny
harissa
mielony kmin rzymski
pęczek natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w sporą kostkę.
Czosnek obieramy ze skórki.
Bakłażan wraz z czosnkiem wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą, osoloną wodą i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny - bakłażan powinien być bardzo miękki.
Odcedzamy warzywa na durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Widelcem rozgniatamy warzywa na miazgę.
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę, miąższ zaś siekamy.
Wrzucamy pomidory na dużą patelnię i dusimy je mniej więcej 20 minut, aż zmienią się w gęsty sos. Co jakiś czas mieszamy.
Mieszamy pomidory z bakłażanami. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, pół łyżeczki harissy oraz łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego.
Natkę myjemy, osączamy i drobno siekamy, dodajemy do bakłażana z pomidorami.
Wszystko dokładnie mieszamy i solimy do smaku.
Sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. żeby smak dojrzał, ale podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024