Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Solona-piers-kaczki

Solona pierś kaczki

Doskonała, bardzo oryginalna i elegancka przystawka na szczególne okazje. A przy tym narobić się specjalnie nie trzeba, co też jest miłe...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
łyżka świeżego tymianku
2 listki laurowe
50 g soli
40 g cukru
2 duże piersi kacze
dojrzały melon do podania

Opis przyrządzania:
Najpierw przygotowujemy mieszankę do nasolenia mięsa – tłuczemy lub mielemy na proszek pieprz, kolendrę, tymianek, listki laurowe i sól. Dodajemy cukier i mieszamy. Połowę mieszanki wysypujemy na talerz, kładziemy piersi mięsem do dołu. Przysypujemy z wierzchu resztą soli z przyprawami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. W odpowiednim czasie rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Piersi kaczki opłukujemy z soli, wkładamy do niedużego żaroodpornego naczynia z przykrywką, dolewamy 300 ml wody, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego pieca na 25 minut. Wyjmujemy mięso na talerz i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Zimne mięso odcinamy zgrabnie od skóry (pozostawiając jednakże cieniutką warstwę tłuszczyku) i kroimy lekko po skosie w jak najcieńsze i jak najdłuższe paski. Układamy kaczkę ozdobnie na talerzu i podajemy z plastrami dojrzałego melona.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024