Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szaszlyki-z-lotty-zabnicy-z-papryka

Szaszłyki z lotty (żabnicy) z papryką

Lotta, czyli żabnica, czyli monkfish to ryba o wspaniałym, białym i zwartym mięsie, porównywanym często do homara. W tym przepisie robimy z lotty lekko przyprawione szaszłyczki i pieczemy je na grillu.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g lotty (żabnicy)
8 patyczków do szaszłyków
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
szczypta pieprzu cayenne
łyżka soku z cytryny
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Nawlekamy kostki na 8 drewnianych patyczków i układamy na płaskim półmisku. Ukręcamy razem paprykę, kmin, cayenne, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy, dodając trochę soli, na gładki sos. Skrapiamy sosem szaszłyki i wstawiamy na pół godziny (30 minut) do lodówki. Szaszłyki pieczemy na grillu po 3 minuty z każdej strony (oczywiście, zawsze trzeba sprawdzić, czy ryba jest już upieczona; jeśli jednak będziemy lottę trzymać nad węglami za długo, wyschnie i stanie się łykowata).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024