Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-jeszcze-jedne

Gofry (jeszcze jedne)

Jesień przyszła, prognoza na cały tydzień ponura - deszcz, wiatr, szaro i zimno. Może gofry pomogą przeżyć?

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 ml mleka
60 g masła plus więcej do pieczenia
3 jajka
200 g mąki
2 łyżki cukru
torebka cukru waniliowego
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy masło i stawiamy na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier zwykły i waniliowy oraz szczyptę soli. Mieszamy, robimy na środku dołek i wlewamy żółtka. Mieszamy drewnianą łyżką lub - lepiej - mikserem, zagarniając mąkę od brzegów i dolewając po trochu mleko z masłem. Tuż przed smażeniem gofrów ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy gofry w gofrownicy, zgodnie z instrukcją. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024