W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gofry (jeszcze jedne)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Gofry (jeszcze jedne)

Jesień przyszła, prognoza na cały tydzień ponura - deszcz, wiatr, szaro i zimno. Może gofry pomogą przeżyć?

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 60 g masÅ‚a plus wiÄ™cej do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g mÄ…ki
  • 2 Å‚yżki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

Gofry (jeszcze jedne) - Opis przyrzÄ…dzania:

Mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy masło i stawiamy na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier zwykły i waniliowy oraz szczyptę soli. Mieszamy, robimy na środku dołek i wlewamy żółtka. Mieszamy drewnianą łyżką lub - lepiej - mikserem, zagarniając mąkę od brzegów i dolewając po trochu mleko z masłem. Tuż przed smażeniem gofrów ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy gofry w gofrownicy, zgodnie z instrukcją. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gofry (jeszcze jedne): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Gofry (jeszcze jedne) przepisy:

  • Gofry brukselskie Gofry brukselskie
    Gofry brukselskie są cieńsze i delikatniejsze od tych z Liege. Warto spróbować - a muszę przyznać, że porcja ciepłych gofrów może rozjaśnić najbardziej ponury i deszczowy dzień (a tych w Belgii nie brakuje, klimat taki).
  • Gofry cynamonowe
    Smaczne i lekkie gofry dla wielbicieli cynamonu. Najlepsze są z bitą śmietaną i smażonymi jabłkami.
  • Gofry brukselskie 2 Gofry brukselskie 2
    Muszę przyznać, że ten przepis na gofry wydaje mi się najlepszym spośród wszystkich, z którymi dotąd miałam przyjemność! Wyszło zeń mnóstwo pachnących, puszystych i przepysznych wafli, które moja Rodzina pożarła w tempie dotąd nie widzianym. Niektórzy chcieli gofry jedynie oprószone cukrem pudrem, inni woleli z bitą śmietaną, Mąż zażyczył sobie wersję pełną. A ja nadal najbardziej lubię gofry z odrobiną kwaśnej śmietany i domowym dżemem truskawkowym...
  • Gofry parzone
    Gofry z ciasta podobnego do ptysiowego są lekkie i smaczne. Podajemy z bitą śmietaną i sałatką z truskawek i pomarańczy (patrz przepis) lub z kwaśną śmietaną i dżemem truskawkowym.
  • Gofry drożdżowe francuskie
    Drożdżowe gofry według tego przepisu, smaczne i delikatne, zaraz po upieczeniu są miękkie, robią się kruche w miarę stygnięcia. Oczywiście zjadamy je zaraz po upieczeniu - jeśli trochę ciasta nam zostanie, trzymamy je przez noc w lodówce. Nazajutrz zanurzamy w nim kawałki jabłek i smażymy na oleju.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: