Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sernik-na-zimno-z-biala-czekolada

Sernik na zimno z białą czekoladą

Sernik bez pieczenia, na spodzie z herbatników - lekki, łatwy i przyjemny. Biała czekolada przyciąga dzieci, jak osy, więc uważajmy, by nam wszystkiego nie zjadły! Najlepszym dodatkiem są świeże miękkie owoce - maliny, jeżyny, truskawki.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
herbatniki
masło
serek mascarpone
biała czekolada
śmietanka kremówka

Opis przyrządzania:
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią plastikową lub papierem do pieczenia. 175 g ulubionych kruchych herbatników (kokosowych, piernikowych...) rozgniatamy na okruchy. Topimy w rondelku 40 g masła i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy starannie i ugniatamy w przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Szklankę (250 ml) kremowej śmietanki ubijamy na lekko sztywno. Dodajemy 250 g serka mascarpone i ubijamy dalej na gęstą masę. W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej topimy 200 g (2 tabliczki) dobrej białej czekolady. Dodajemy do kremu śmietankowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy na herbatnikowy spód i wstawiamy z powrotem do lodówki na 6 godzin. Podajemy ze świeżymi owocami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024