Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-chrzanowy-najlepszy

Sos chrzanowy najlepszy

Ten chrzan naprawdę nazywa się "sos chrzanowy byłej teściowej Wandy" - Wanda to przyjaciółka mojej Mamy, a była teściowa, to cóż... matka byłego męża. Nic ponadto ani o niej , ani o byłym mężu nie wiem, ale sos pozostał po nich fantastyczny.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka masła
2 łyżki cukru
duży słoik tartego chrzanu (bez śmietany)
1/2 szklanki (125 ml) gęstej kwaśnej śmietany
jajko

Opis przyrządzania:
Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni z 2 łyżkami cukru. Dodajemy chrzan, starannie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż będzie gorący. W tym czasie rozbełtujemy starannie śmietanę z całym jajkiem. Kiedy chrzan będzie gorący, wlewamy śmietanę (wraz z jajkiem) i mieszamy. Podgrzewamy dalej przez kilka minut, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie bąblować. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do słoików i czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024