W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos chrzanowy najlepszy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos chrzanowy najlepszy

Ten chrzan naprawdę nazywa się "sos chrzanowy byłej teściowej Wandy" - Wanda to przyjaciółka mojej Mamy, a była teściowa, to cóż... matka byłego męża. Nic ponadto ani o niej , ani o byłym mężu nie wiem, ale sos pozostał po nich fantastyczny.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • duży słoik tartego chrzanu (bez śmietany)
  • 1/2 szklanki (125 ml) gęstej kwaśnej śmietany
  • jajko

Sos chrzanowy najlepszy - Opis przyrządzania:

Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni z 2 łyżkami cukru. Dodajemy chrzan, starannie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż będzie gorący. W tym czasie rozbełtujemy starannie śmietanę z całym jajkiem. Kiedy chrzan będzie gorący, wlewamy śmietanę (wraz z jajkiem) i mieszamy. Podgrzewamy dalej przez kilka minut, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie bąblować. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do słoików i czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos chrzanowy najlepszy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos chrzanowy najlepszy przepisy:

  • Sos chrzanowy z jajkiem
    Jeszcze jeden sos chrzanowy w naszym portalu - na co dzień i od święta; na Wigilię, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na Wielkanoc też.
  • Sos chrzanowy alzacki (zimny)
    Zimny sos chrzanowy ze starej alzackiej książki kucharskiej. Podajemy do wszelkich mięs na zimno, ryby w galarecie i jajek na twardo.
  • Austriacki sos chrzanowy (zimny)
    Święta bez kilku rodzajów chrzanu? Niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Ten austriacki sos pasuje świetnie do karpia w galarecie i pieczeni wołowej.
  • Luksusowy sos chrzanowy
    Ciepły sos na bazie żółtek ubijanych na parze... Doskonały do białej ryby gotowanej na parze (rolki z soli i wędzonego łososia na przykład) lub mięsa z rosołu. Niezły też z jajkami w koszulkach, choć wtedy nasz lekarz może mieć pretensje o cholesterol...
  • Sos chrzanowy alzacki (ciepły)
    Przepis ze starej kuchni alzackiej - nie wiem, czy dobry, ale do starych przepisów mam wielki sentyment.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

natalka, 2011-03-17 20:12:58
No tak, a ja dodaję czasem świeży chrzan albo więcej zwykłego i jeszcze mi za mało ostry... Nie w proporcjach rzecz, tylko w preferencjach.
Moja ocena: 5

felicita, 2011-03-17 18:04:17
Sos wlasnie przyrzadzilam wg. powyzszego przepisu. Wg. mnie stanowczo zle proporcje. Przy tak duzej ilosci chrzanu jest za malo smietany. Ja dodatalam 400ml smietany i wciaz wydaje mi sie za ostry i zbyt intensywny w smaku.
Moja ocena: 2