Ten chrzan naprawdę nazywa się "sos chrzanowy byłej teściowej Wandy" - Wanda to przyjaciółka mojej Mamy, a była teściowa, to cóż... matka byłego męża. Nic ponadto ani o niej , ani o byłym mężu nie wiem, ale sos pozostał po nich fantastyczny.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 2 słoiki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos chrzanowy najlepszy - Opis przyrzÄ…dzania:
Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni z 2 łyżkami cukru. Dodajemy chrzan, starannie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż będzie gorący. W tym czasie rozbełtujemy starannie śmietanę z całym jajkiem. Kiedy chrzan będzie gorący, wlewamy śmietanę (wraz z jajkiem) i mieszamy. Podgrzewamy dalej przez kilka minut, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie bąblować. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do słoików i czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos chrzanowy najlepszy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna