W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brownies

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Brownies

Zupełnie zwykłe, klasyczne brownies, z dużą ilością masła, czekolady i cukru... Bardzo niezdrowe i bardzo pyszne. Przed upieczeniem można ciasto posypać orzechami albo owocami (maliny, wiśnie… mogą być mrożone) - u mnie w domu najlepiej "schodzą" takie bez żadnych dodatków, ewentualnie posypane cukrem pudrem (jeszcze więcej cukru, hurra!).

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 8-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 145 g masła + trochę do smarowania formy
  • 200 g (2 tabliczki) czekolady deserowej
  • 100 ml mocnej kawy
  • 225 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 85 g mąki

Brownies - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremkę o wymiarach 20x20cm (lub podobną) smarujemy odrobiną masła i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Wkładamy masło do rondla średniej wielkości i stawiamy na malutkim ogniu. Dodajemy czekoladę połamaną w kawałki, dolewamy kawę. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Kiedy masa czekoladowa przestygnie (może być ciepła, byle nie bardzo gorąca), dodajemy cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Mieszamy, najlepiej ręcznym mikserem. Wbijamy po jednym jajka, za każdym razem mieszając. Kiedy masa będzie gładka, wsypujemy mąkę i jeszcze raz mieszamy.
Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już gotowe: jeśli patyczek wbity w ciasto i zeń wyciągnięty będzie mokry i czekoladowy, to trzeba brownies jeszcze potrzymać w piekarniku. Trochę przylepionego ciasta jest w porządku, bo brownies powinny być wilgotne i jakby trochę niedopieczone w środku…
Ciasto studzimy i kroimy na kwadraty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Brownies: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Brownies przepisy:

  • Brownies z białym serem
    Ciepłe, czekoladowe ciastka z dodatkiem kremowego serka... Podajemy je na ciepło, z sosem czekoladowym lub karmelowym i kulką lodów - może orzechowych?
  • Orzechowe ciasteczka do herbaty
    Bardzo pyszna odmiana klasycznych szkockich kruchych ciastek "shortbread". W przepisie ozdabiamy ciasteczka roztopioną czarną czekoladą, ale można je po prostu oprószyć cukrem pudrem.
  • Jeszcze jedno ciasto czekoladowe
    Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...
  • Migdałowy placek z rabarbarem
    Pierwszy wiosenny placek musi być z rabarbarem, tym delikatnym jeszcze, bardziej różowym, niż zielonym. Podajemy z bitą śmietaną dla uczczenia zmiany pory roku.
  • Pudding kokosowy z białą i czarną czekoladą
    Czekoladowo-kokosowa dekadencja: do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i białą czekoladę, a przed podaniem polewamy gorącym sosem z czarnej czekolady...


Podziel się linkiem:




Komentarze: