W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Proszek do pieczenia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Proszek do pieczenia

Domowy proszek do pieczenia, bez aluminium i innych dodatków, bezglutenowy, a co najważniejsze - bez sztucznego posmaku!

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 części winianu potasu (cream of tartar)
  • 1 część sody oczyszczonej

Proszek do pieczenia - Opis przyrządzania:

Wymieszać starannie winian potasu i sodę, na przykład w słoiczku.
Przed każdym użyciem dobrze wstrząsnąć i rozmieszać, bo taki proszek nie zawiera żadnych środków antyzbrylających.
Używać tak, jak kupny - czy to odmierzany łyżeczką, czy w gramach.
Ciasto z dodatkiem domowego proszku rośnie równo i pięknie, i nie ma nieprzyjemnego posmaku chemii!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Proszek do pieczenia: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Proszek do pieczenia przepisy:

  • Ciasto pomarańczowo-migdałowe
    Proste ciasto dla wielbicieli słodko-gorzkawego smaku skórki pomarańczowej. Podstawą ciasta są gotowane pomarańcze, dzięki którym ciasto ma wilgotną i zwartą konsystencję. Świetny deser dla poszukujących nowych smaków.
  • Mąka ze spulchniaczem
    Mąka ze spulchniaczem przydaje się przy rozmaitych wypiekach o rodowodzie anglosaskim.
  • Mrożony tort kawowy
    Elegancki mrożony deser dla amatorów kawy. Podajemy w zgrabnych trójkątach, z dodatkiem kawowego syropu.
  • Afrykańskie "pączuszki" rybne
    Pochodzące z hiszpańskiej kuchni danie - złote pączuszki z białej ryby i warzyw. Doskonałe na przyjęcie koktajlowe - wówczas należałoby podać jeszcze jakiś sos do maczania, najlepiej ostro-kwaśny.
  • Ciasto półkruche
    Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.


Podziel się linkiem:




Komentarze: