Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wloska-zupa-migdalowa

Włoska zupa migdałowa

Oryginalna zupa z mielonych migdałów. Jest bardzo sycąca, więc po niej podajemy już raczej coś lekkiego - indyka z cytrusami na przykład...

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g mielonych migdałów
3 szklanki (750 ml) wywaru z kurczaka
200 ml kremowej śmietanki
3 surowe żółtka
2 łyżki płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni
grzanki do podania

Opis przyrządzania:
Migdały wsypujemy do garnka i dolewamy zimny wywar. Mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Stawiamy garnek na ogniu i - cały czas mieszając - doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dolewamy 3/4 śmietanki. Podgrzewamy dalej, ale nie dopuszczając już do wrzenia. Żółtka wbijamy do wazy i rozkłócamy starannie z resztą śmietanki. Po trochu, cały czas mieszając, dolewamy gorącą zupę. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Posypujemy płatkami migdałowymi i podajemy na ciepło, nie na gorąco, z grzankami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024