W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Włoska zupa migdałowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Włoska zupa migdałowa

Oryginalna zupa z mielonych migdałów. Jest bardzo sycąca, więc po niej podajemy już raczej coś lekkiego - indyka z cytrusami na przykład...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g mielonych migdałów
  • 3 szklanki (750 ml) wywaru z kurczaka
  • 200 ml kremowej Å›mietanki
  • 3 surowe żółtka
  • 2 Å‚yżki pÅ‚atków migdaÅ‚owych zrumienionych na suchej patelni
  • grzanki do podania

Włoska zupa migdałowa - Opis przyrządzania:

Migdały wsypujemy do garnka i dolewamy zimny wywar. Mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Stawiamy garnek na ogniu i - cały czas mieszając - doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dolewamy 3/4 śmietanki. Podgrzewamy dalej, ale nie dopuszczając już do wrzenia. Żółtka wbijamy do wazy i rozkłócamy starannie z resztą śmietanki. Po trochu, cały czas mieszając, dolewamy gorącą zupę. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Posypujemy płatkami migdałowymi i podajemy na ciepło, nie na gorąco, z grzankami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Włoska zupa migdałowa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Włoska zupa migdałowa przepisy:

  • Zupa czosnkowa francuska
    Doskonała zupa dla miłośników czosnku, zabielana żółtkami i śmietanką, doprawiona szałwią. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
  • Niemiecka zupa koperkowa
    To jest zupa z gatunku "dopieszczających żołądek" - ciepła, gęsta, kremowa, gładka... Doskonały początek niedzielnego obiadu.
  • Zupa szpinakowa z czosnkiem
    Sympatycznie zielona, wiosenna zupka, z dużą ilością czosnku - przyda się, by wzmocnić organizm w czasie pogodowych zawirowań.
  • Klasyczna paryska zupa cebulowa
    To ta właśnie zupa, która ratowała zdrowie po nocnych paryskich hulankach, dawała siłę na nowy dzień i nadzieję, że choćby przed nami kolejna szalona noc, to przecież damy radę!
  • Szwajcarska zupa z kminkiem
    Prosta zupa z małej ilości składników, które zazwyczaj miewamy w domu. Kminek nadaje jedynie aromat, gdyż zupę przecedzamy i nic nam w zębach nie zgrzyta.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: