Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Aligot-z-prawdziwkami

Aligot z prawdziwkami

Wiejskie danie z pięknej francuskiej krainy - Owerni. Podajemy na uroczysty zimowy obiad, np. z pieczonym rostbefem lub pieczenią z sarny.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja-Owernia

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
60 g suszonych prawdziwków w plasterkach
400 g sera cantal
1 1/2 kg ziemniaków na piure
80 g słoniny
80 g masła
100 ml mleka
150 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Prawdziwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Przelewamy do garnuszka, stawiamy na oniu i gotujemy 10-15 minut, po czym odcedzamy. Ser ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy, aż będą miękkie, jakieś 20 minut. Odcedzamy, odparowujemy chwilę na ogniu i tłuczkiem ugniatamy na piure, lub - lepiej - przepuszczamy przez specjalną maszynkę do ziemniaków (wygląda, jak duża wyciskarka do czosnku). Słoninę kroimy w drobną kostkę i wkładamy do dużego, ciężkiego garnka. Stawiamy na średnim ogniu, a gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, zmniejszamy ogień i czekamy, aż zrobią się jasnozłote skwareczki. Po trochu dodajemy ziemniaki, mieszając, razem z masłem w małych kawałkach. Podlewamy mlekiem i śmietanką. Po trochu dodajemy tarty ser, cały czas mieszając - masa powinna bardzo zgęstnieć i zacząć się "ciągnąć". Dodajemy prawdziwki, solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do ogrzanej miski. Podajemy do mięsa.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024