W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Aligot z prawdziwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Aligot z prawdziwkami

Wiejskie danie z pięknej francuskiej krainy - Owerni. Podajemy na uroczysty zimowy obiad, np. z pieczonym rostbefem lub pieczenią z sarny.

Kraj pochodzenia: Francja-Owernia

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 60 g suszonych prawdziwków w plasterkach
  • 400 g sera cantal
  • 1 1/2 kg ziemniaków na piure
  • 80 g sÅ‚oniny
  • 80 g masÅ‚a
  • 100 ml mleka
  • 150 ml kremowej Å›mietanki

Aligot z prawdziwkami - Opis przyrzÄ…dzania:

Prawdziwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Przelewamy do garnuszka, stawiamy na oniu i gotujemy 10-15 minut, po czym odcedzamy. Ser ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy, aż będą miękkie, jakieś 20 minut. Odcedzamy, odparowujemy chwilę na ogniu i tłuczkiem ugniatamy na piure, lub - lepiej - przepuszczamy przez specjalną maszynkę do ziemniaków (wygląda, jak duża wyciskarka do czosnku). Słoninę kroimy w drobną kostkę i wkładamy do dużego, ciężkiego garnka. Stawiamy na średnim ogniu, a gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, zmniejszamy ogień i czekamy, aż zrobią się jasnozłote skwareczki. Po trochu dodajemy ziemniaki, mieszając, razem z masłem w małych kawałkach. Podlewamy mlekiem i śmietanką. Po trochu dodajemy tarty ser, cały czas mieszając - masa powinna bardzo zgęstnieć i zacząć się "ciągnąć". Dodajemy prawdziwki, solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do ogrzanej miski. Podajemy do mięsa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Aligot z prawdziwkami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Aligot z prawdziwkami przepisy:

  • Champ czyli irlandzkie piure Champ czyli irlandzkie piure
    Na ziemniakach Irlandia stoi i nie raz wpłynęły one na historię kraju. Spośród wielu irlandzkich ziemniaczanych dań, champ zdobył popularność międzynarodową.
  • Piure z kozim twarożkiem
    Sympatyczne, lekko kwaskowate piure, które znakomicie pasuje do pieczonej jagnięciny.
  • Klasyczne holenderskie piure
    Pięknie pachnące gałką muszkatołową piure pasuje doskonale do dorsza w rozmaitych wcieleniach.
  • Gniecione ziemniaki
    Bardzo zabawne ziemniaczki, doskonałe do każdego mięsa. Przy gnieceniu nie używajmy całej nagromadzonej w nas agresji - chodzi o to, by kartofelki rozpłaszczyć, a nie rozpylić po całej kuchni.
  • Kremowe piure ze sÅ‚odkich ziemniaków
    Klasyczne amerykańskie piure z małą modyfikacją rodem z kuchni włoskiej.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: